Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ένα χειροπιαστό και πρακτικό όραμα για την παιδεία και την μελλοντική μας κοινωνία

 Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πολύ κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια ειρήνη και οικονομία: “Αυτοκαθορισμός του ατόμου μέσω αυτονόμησης της παιδείας”
Ελευθερία= ελεύθερη βούληση=αυτοκαθορισμός=χειραφετική παιδεία
Δικαιοσύνη=ισοτιμία, σεβασμός, αλληλεγγύη, κοινοκτημοσύνη

Ειρήνη=Ελευθερία + Δικαιοσύνη

Μια κοινωνία σε μετάβαση και σχολεία σε μετάβαση

Πολύ συνοπτικά: Κατάργηση του θεσμού του ιδρυματοποιημένου σχολείου και αντικαταστασή του από κοινοτικά αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα αυτόνομης μάθησης. Με κεντρικό άξονα το κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, με τη μορφή ανοιχτού πολυσελλεκτικού κόμβου ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση, εξοπλισμένης με τερματικά συνδεδεμένα στον παγκόσμιο ιστό και με αναβαθμισμένο το λειτούργημα του παιδαγωγού/βιβλιοθηκονόμου.
Περιφερειακά σε κάθε γειτονιά, ανοιχτά κέντρα δημιουργικής μάθησης (Α.ΚΕ.ΔΗ.Μ.), με βασικό άξονα το φυσικό τοπίο (μια αυλή σημερινού σχολείου που λειτουργεί ως ο λαχανόκηπος της γειτονιάς) και χώρους εργαστηρίων πρακτικής ενασχόλησης που θα λειτουργούν καθημερινά, με εξειδικευμένο προσωπικό με συνεργασία παιδαγωγών και γονέων και θα αναλαμβάνουν τον τομέα της μάθησης μέσω της πράξης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν υπό μορφή συνεταιρισμού, ώστε να παράγουν κοινωφελές έργο (φροντίδα ευάλωτων συνανθρώπων, περιβάλλοντος, ζώων) και προϊόντα που θα προωθούνται στην αγορά, μέσω αειφορικών μεθόδων και τρόπων παραγωγής και διάθεσης.
Τα περιφερειακά αυτά κέντρα θα προσφέρουν την ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε ενήλικο και ανήλικο άτομο, που συμφωνεί να συμμετέχει ως ισότιμο μέλος της τοπικής κοινοτικού συνεταιρισμού αποδεχόμενο τους όρους λειτουργίας που συνδιαμορφώνονται από κοινού.
Κάθε τέτοιο Α.ΚΕ.ΔΗ.Μ. Θα μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει άμεσα μέσα στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια (με κάποιες τροποποιήσεις) μέχρι να γίνει η μετάβαση σε πλήρως εξοπλισμένα και οργανικά ενταγμένα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας συγκροτήματα οικολογικής δόμησης.


"Ο στρατηγικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση του σχολείου σαν 
«ξέχωρου σώματος», η κοινωνικοποίηση της εκπαίδευσης και η ενσωμάτωσή της στην κοινωνική ζωή -σε ισορροπία με τη φύση - και στην παραγωγική διαδικασία, κάτω από τον έλεγχο των πολιτών και των άμεσων παραγωγών"     Γιώργος Κολέμπας (βλ. άρθρο)  


Τι προτείνουμε: Άμεση σύσταση πανελλαδικού σωματείου που θα μπορούσε ονομάζεται πχ “Κίνημα (γονέων , νέων παιδιών και παιδαγωγών) για τη χειραφετικη παιδαγωγική και εκπαίδευση “και το οποίο θα έχει το ρόλο να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ενημερωσης και συσπείρωσης όλων μας αλλά και νομικό πρόσωπο που θα μας εκπροσωπεί στον αναπόφευκτο και αναγκαίο και επιτακτικό διάλογο με την επίσημη πολιτεία. Ίσως να ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά πιστεύουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε τα αυτονόητα δικαιώματα μας για την αυτοθεσμισή μας ως πολίτες, με τις ιδιοτητες του γονεα και του παιδαγωγου.

Oραματιζομαστε δημιουργία φορέων ανοιχτής συνεργατικής μαθησης που θα επαναπροσδιορίζουν την έννοια της εκπαίδευσης και θα αποδώσουν στη λέξη “σχολείο” την πραγματική της έννοια, μέσα σε ένα κοινοτικό πλαίσιο συνεργασίας και λειτουργίας υπό τη μορφή μιας διευρυμένης οικογένειας που αλληλοϋποστηρίζεται και συμπορεύεται δημιουργικά. Η ανάγκη του παιδιού υπαγορεύει όλες αυτές τις σκέψεις μας.Απο το παιδί ξεκίνησε άλλωστε το ερευνητικό μας ταξίδι στα πεδία της μάθησης και σε αυτό θα επιθυμούσαμε ιδανικά να καταλήξει το όποιο έργο συνδημιουργήσουμε , για να εξελιχτεί μελλοντικά στο είδος του σχολείου που οραματιζόμαστε ως αφετηρία μιας παιδείας που θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας ανεκτικότερης και συνειδητοποιημένης ανθρώπινης ύπαρξης και εν τέλει σε μια εξελιγμένη ανθρώπινη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.
Το οραμά μας αντικατοπτρίζεται στην εικόνα μιας συνεργατικής ανοιχτής και δημοκρατικής δομής ανοιχτής εν-παιδευσης με αλληλοσεβασμό στις ανάγκες όλων μας, όπου τα παιδιά θα λογαριάζονται ως ισότιμα μέλη και θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την δική τους αυτενέργεια και συνειδητοποίηση της θέσης τους ως μέλη της μικρής μας κοινότητας αυτόνομης μάθησης και της ευρύτερης κοινωνίας. Ενα εγχείρημα αυτής της φύσης και φιλοσοφίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα, ενώ πανελλαδικά υπάρχουν δεκάδες παρόμοια 
εγχειρήματα  ήδη σε λειτουργία ή υπό σύσταση.




Οποιοσδήποτε γονέας ή παιδαγωγός επιθυμεί να συμμετέχει στη σύσταση ενός πανελλαδικού σωματείου όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να στείλει ένα αιτημα στο closer91@yahoo.gr με θεμα: Σωματείο 


1 σχόλιο:

  1. το σωματειο αυτο που αναφερεται στο κείμενο, βρισκεται σε διαδικασία ίδρυσης με 20 ιδρυτικα μέλη πανελλαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή